Digitale erfenis

Niet echt een gezellig onderwerp, maar wel iets om over na te denken: hoe hebt u uw digitale erfenis geregeld? Tijdens ons leven verzamelen we steeds meer gegevens online. Maak dit digitale leven goed inzichtelijk voor uw nabestaanden.

Waarom is inzicht belangrijk?

Steeds meer informatie van onszelf staat online. Denk aan e-mailadressen, foto’s, accounts op sociale media en documenten bij opslagdiensten. Al deze gegevens bewaakt u met wachtwoorden. Belangrijk natuurlijk om te zorgen dat niemand bij uw gegevens kan. Maar lastig in het geval u overlijdt. De online informatie en accounts blijven bestaan. Nabestaanden weten vaak niet waar u allemaal online actief was en door het ontbreken van wachtwoorden hebben ze ook geen toegang tot de accounts. En voor het afsluiten van de accounts moeten nabestaanden ingewikkelde procedures doorlopen. Zorg daarom dat uw digitale leven inzichtelijk is voor uw nabestaanden.

Overzicht maken

Maak allereerst een overzicht van al uw online activiteiten. Zet hierin bijvoorbeeld waar u allemaal accounts hebt. Geef vervolgens aan wat er met uw online gegevens moet gebeuren. Wilt u bijvoorbeeld dat uw sociale media-accounts worden verwijderd of moeten ze juist online blijven ter nagedachtenis? Het overzicht kunt u thuis bewaren of bij een van de diensten die later in dit artikel worden besproken. Geef ook bij websites zelf, indien mogelijk, al aan wat er met uw gegevens moet gebeuren. Dit is onder andere mogelijk bij Facebook en Google.

Bewaar verder uw wachtwoorden op een veilige plek en geef iemand daar toegang tot. Gebruik bijvoorbeeld een wachtwoordmanager. Zorg dat een vertrouwenspersoon de inloggegevens van de wachtwoordmanager heeft. Vergeet ook niet het wachtwoord van de computer door te geven. Anders hebben uw nabestaanden ook geen toegang tot bijvoorbeeld uw foto’s.

Hulp inschakelen

Het bovenstaande overzicht kunt u natuurlijk achterlaten in een codicil. Dat is een handgeschreven, gedateerde en ondertekende brief waarin u uw nalatenschap kenbaar maakt. Het nadeel hiervan is dat nabestaanden misschien de brief niet (op tijd) vinden en wachtwoorden zijn niet erg veilig om hier in op te schrijven. U kunt uw digitale nalatenschap ook opnemen in uw testament. Dit document is echter niet gemakkelijk aan te passen, terwijl er online vaak iets verandert.

Alles van te voren geregeld hebben

Wil je er zeker van zijn dat jouw digitale nalatenschap, zoals je online profielen op sociale media, na je dood worden behandeld zoals jij dat wilt? Weet je nu al wat er dan met jouw accounts op Linkedin, Facebook, Twitter of bijvoorbeeld Schoolbank moet gebeuren?

Op internet zijn er verschillende organisaties die je (tegen betaling) kunnen helpen met het vastleggen en uitvoeren van uw wensen. Kijk bijvoorbeeld eens naar Ziggur en Digizeker of download het gratisĀ Social Media Testament!