Opbaren

Opbaren in een rouwcentrum

Wil men niet dat de overledene thuis wordt opgebaard dan is er natuurlijk altijd het rouwcentrum dat daar speciaal voor is ingericht. In de meeste rouwcentra is het niet mogelijk zomaar binnen te lopen en moet men voor een bezoek een afspraak maken.
Er zijn echter ook rouwcentra die “24-uurs-kamers” hebben. Dat wil zeggen: de overledene wordt opgebaard in een ruimte in het rouwcentrum waar de familie een bezoek kan brengen aan de overledene wanneer zij dit willen. Een afspraak vooraf is dan niet nodig omdat de familie de beschikking krijgt over een speciale sleutel. Veel mensen vinden dit een prettige gedachte en maken graag gebruik van deze service (vergeet niet dat ook hier een prijskaartje aan hangt).

Thuisopbaring: opbaren in het woonhuis

Elk moment van de dag bij de overledene kunnen zijn geeft veel ondersteuning bij het rouwproces voor de nabestaanden. Om die reden kan men kiezen voor een thuisopbaring. Direct na het overlijden zal de huis/schouwarts het overlijden vaststellen en kan de uitvaartondernemer worden ingeschakeld.
Kiest men voor een thuisopbaring dan kan men ook besluiten om samen de overledene te verzorgen (eventueel met behulp van de uitvaartondernemer) op bed met een bedkoeling.
Sinds januari 2010 is er een nieuwe manier van opbaren: thanatopraxie, een tijdelijke balseming. Na de thanatopraxiebehandeling kan de overledene worden opgebaard bij normale kamertemperatuur, zonder dat daarbij gebruikgemaakt wordt van een koelinstallatie. Opbaren op bed kan zonder problemen worden uitgevoerd.